Удължават срока за общински площадки за отпадъци

Удължават срока за общински площадки за отпадъци
„Коалиция за България“ предлага увеличаване на срока за изграждане на общинските площадки за събиране на отпадъци от домакинствата с година и половина. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

„Коалиция за България“ предлага увеличаване на срока за изграждане на общинските площадки за събиране на отпадъци от домакинствата с година и половина. Към момента мнозинството общини нямат готовност за пускане в експлоатация на тези площадки, което е един от мотивите за промените. Това задължение трябваше да стане факт през юли тази година, а промените предвиждат те да бъдат изградени до 1 януари 2016 година. През 2013 г. беше забранено на физическите лица да предават всякакви отпадъци от черни и цветни метали. За да има все пак къде да предават отпадъци от черни и цветни метали с битов характер, общините трябваше да създадат площадки за събирането им.

Всъщност общините имат и още една опция да събират безплатно тези отпадъци – чрез кампании за разделно събиране от домакинствата, организирани от кметовете.

Основната цел на предлаганите промени е оптимизирането на регулативната функция на действащия закон и преди всичко адаптирането на някои от сроковете с обективните възможности за тяхното изпълнение, смятат вносителите на поправките.

Ще се намали и административната тежест към бизнеса, като броят на площадките за третиране на отпадъците от черни и цветни метали след влизането в сила на закона е намалял драстично поради високия размер на банковите гаранции.

#отпадъци #кметове #бизнес #отпадъци #площадки #мнозинство #домакинства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници