Акция на ДАНС разкри схемата за атаки срещу банките

Акция на ДАНС разкри схемата за атаки срещу банките
ДАНС благодари за бързата реакция и желанието за сътрудничество на гражданите, след като в агенцията са били получени многобройни сигнали, послужили за образуване на проверки и предприемане на конкретни действия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Още две лица са били арестувани в неделя за действия срещу банковата стабилност при акция на ДАНС и Софийската прокуратура.

Арестуваните са български граждани.

В операцията е било установено, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26 и 27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са били изпратени стотици съобщения, озаглавени “Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки“ със следното съдържание:

„Изпадането в ликвидна криза на една от най-големите български банки, Корпоративна Търговска Банка, напомни за съществуващите рискове, които съществуват при съхранение на активи в депозити и депозитарни инструменти.

В допълнение, фондът за гарантиране на влоговете е изключително декапитализиран и не може да покрие загубите на влогове дори за една от много български банки, а БНБ няма юридически права да компенсира влогове на фалирали банки.

Корпоративна Търговска Банка НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА банка в ликвидна криза. Налице са индикации, че Уникредит, Инвестбанк и Токуда са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха довели тези институции до фалит. В това число, не засягаме банките, които са филиали на гръцки финансови институции и чиито активи имат директна експозиция към гръцката финансова криза.

Предвид ниските лихви по депозитите и високата вероятност от фалит, рискът за вложените активи е неоправдан.

Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута подобна на ситуацията от 1998 г. Депозитите на гражданите ще бъдат изгубени или пожертвани за спестяването на българската икономика.

Във връзка с тези факти разполагаме с изгодно предложение как може да предпазите вашите средства“, гласи тексът.

В акцията са били иззети компютърни конфигурации от офис в София, а между лицата и задържаните по-рано в столицата четирима души е била установена връзка.

ДАНС благодари за бързата реакция и желанието за сътрудничество на гражданите, след като в агенцията са били получени многобройни сигнали, послужили за образуване на проверки и предприемане на конкретни действия. 

#ДАНС #операция #акция #банки #Първа инвестиционна банка #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"