Трима задържани за имейлите срещу банките

Трима задържани за имейлите срещу банките
ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система. Снимка: ДАНС
A A+ A++ A

Общо трима човека са задържани за разпространението на имейли със спекулативна информация срещу стабилността на банковата система. Двама са арестувани в Русе и един - в София.

Единият арест е бил в Русе, другият в столицата

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2014/06/28/dvama-dushi-sa-zadyrjani-za-imeilite-s-ataki-sreshtu-banki.230581

Едното лице е публикувало информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд. Другото лице също е разпространявало невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване.

Служители на Държавна агенция „Национална сигурност”, съвместно с органи на МВР, са провели днес

специализирана операция в Русе, при която е задържан 45-годишния Венцислав Ангелов-Чикагото

Чрез профила си във Facebook и чрез клип, качен в YouTube, мъжът е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд, посочват от Агенцията.

Венцислав Ангелов е арестуван около 16:00 ч. в дома си. Около 16:30 ч. е доведен пред сградата на полицията в Русе от барети с качулки. Лицето на задържания е било скрито. Пред медиите говори синът му - Йордан Бонев чието име нашумя около Бисер Миланов-Петното.

Венцислав Ангелов е бивш служител на МВР. Има присъди за контрабанда и данъчни престъпления, арестуван е и за трафик на наркотици. В момента срещу него върви дело в Русенския окръжен съд за участие в международен трафик на дрога.

При друга акция в Русе е задържан втори мъж

уличен, че е изпращал мейлите за проблеми с ликвидността на една от банките.

Разследващите са проследили всички IP адреси, през които е минавала кореспонденцията, за да стигнат до него, съобщи БНТ, позовавайки се на източници в прокуратурата. Задържаният е от София, компютърен специалист, в предишни години е засичан в хакерство.

Третото лице е задържано при специализирана операция на територията на София

за разпространяване на невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване. Мъжът е задържан за срок от 24 часа.

От прокуратурата обясниха за Дарик, че арестът в Русе е бил поводът за извънредната среща между вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев по-рано днес. Повече от два часа тримата разговаряха в сградата на ДАНС за опитите за дестабилизация на банковата система.

ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения – SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки. 

#система #банкова #София #Русе #задържани #имейли #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"