Напаст от кърлежи в Южна България, петима са починали

Напаст от кърлежи в Южна България, петима са починали
Специалистите съветват винаги след разходка в тревни площи да оглеждаме себе си и децата си за кърлежи. Снимка: media.framar.bg
A A+ A++ A

Петима души починаха за два дни след ухапвания от кърлежи в Южна България. Ръст на ухапванията има в Пловдив и региона. В инфекциозната болница в града са настанени 18 пациенти с марсилска треска, съобщи Нова телевизия.

Напръсканите с препарати площи са измити от обилните валежи и паразитите отново са се появили. На ден има поне по петима ухапани.

Децата са най-застрашени от кърлежите, тъй като играят в зелените площи. Собствениците на домашни кучета също се оплакват от напастта на кърлежите.
 
След ухапване от кърлеж бързата реакция е най-важна, обясняват докторите. Те препоръчват да не се използва олио или вазелин. Погрешно е и схващането при вадене паразитът да се върти по часовниковата стрелка.  
 
Кърлежите са едни от най-честите преносители на различни и сериозни заболявания при хората. Най-често те заразяват с лаймска болест или марсилска треска. Зачервяване на ухапаното място, главоболие и висока температура са сред симптомите, които подсказват, че кърлежът ни е заразил.
 
Специалистите съветват винаги след разходка в тревни площи да оглеждаме себе си и децата си за кърлежи.

#кърлежи #Южна България #петима #починали #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници