Стив Ханке: Няма риск за валутния борд в България

Стив Ханке: Няма риск за валутния борд в България
По думите му БНБ се справя чудесно и банковата система е стабилна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Банковите регулации в България са по-добри от тези на ЕС по отношение на законовите разпоредби", каза в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" на БНР проф. Стив Ханке, един от създателите на българския валутен борд.

По думите му БНБ се справя чудесно и банковата система е стабилна.

"Чувам слухове у вас, че било по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват, хората които са взели заеми. Това е напълно погрешно и опасно мислене. Ако България влезе в еврозоната обменният курс ще бъде абсолютно същият", заяви проф. Ханке.

Няма риск за валутния борд, категоричен е икономистът. По думите му Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена.

"Никога в историята не е имало провали на валутен борд. Дори и на този в Русия, който установен от Джон Мейнард Кейнс по време на революцията, когато белогвардейците приеха валутен борд. Дори и по време на войната, този борд издържа. Таза че, валутният борд в България е в безопасност", обяви той.

По думите му банковата система обаче е друго нещо.

"Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една от банките бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността й като частно дружество. При всички положения това няма как да помогне на инвестиционния климат у вас. Няма значение дали този който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Факт е, че той предизвика паника отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. И корупцията си остава Ахилесовата пета на България", заключава икономистът.

#Стив Ханке #няма #риск #борд #България #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай