АБВ стана партия

АБВ стана партия
Учредителната конференция на АБВ бе открита с реч на Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Учредителната конференция на политическа партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане се проведе в събота в София.

В словото си при откриване на конференцията експрезидентът Георги Първанов заяви, че форумът се провежда в тежка политическа ситуация и условията на криза.

Според Първанов често днешната криза се сравнява с тази от 1996 г., но ситуацията сега е различна, защото българската икономика е много по-стабилна. "В същото време кризисните ситуации в политиката са непредсказуеми. Тогава имаше диалог, а днес нещата изглеждат по-различно – няма лидерство и отсъства държавничество и готовност за разумни и работещи решения", подчерта Първанов.

Първанов бе категоричен, че никога досега не е имало такава агресия и противопоставяне. "Очаквах след изборите този възел да бъде развързан, но вместо това той бе разсечен", заяви той и продължи: "Очаквах след изборите да бъдат предложени решения за бюджетната политика, финансовата стабилност, развитието на българската енергетика, която се намира в срив, непознат от десетилетия. Не знаем докъде ще стигне той, а трябва да се вземат стратегически решения за важни енергийните проекти. Стои и въпросът за търсене на договорки в рамките на този парламент, за да се реализира още някоя политика, да не кажа далавера. Виждаме стремеж от двете основни партии да затворят политиката в двуполюсен модел, но АБВ ще отстоява алтернативна политика, без да се развива като трети полюс. Бихме могли да изведем България от поляризацията, противопоставянето и липсата на диалог. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията. Ние трябва да отстояваме политика на толерантност и разбирателство", каза още Георги Първанов.

В речта си той допълни, че АБВ ще отстоява "по-леви" идеи и че срещу АБВ стои коалицията на плоския данък. АБВ би предложила пакет промени в данъчното законодателство, които да гарантират по-голяма данъчна справедливост. Първанов подчерта, че е привърженик на еднопартийния модел на управление, но политическата ситуация в страната предразполага към коалиционно. Според него общият знаменател на една коалиция трябва да бъдат националните приоритети и държавността. Също така в речта си Първанов каза, че би инициирал подписка за президентска република.

„Покушенията срещу отделни български банки са на път да взривят обществото. Години наред едни хора, които смятаха, че всичко им е позволено, сега изпитват докъде е пределът на нервите на българските граждани. Датата на изборите ще постави на изпитание формации като АБВ, както и непарламентарните неразполагащи с богат финансов ресурс”, допълни в словото си Първанов.

#Георги Първанов #АБВ #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници