Преди 22 години

Преди 22 години
Водачът на превратаджиите Петър Младенов (вляво) поема властта на 10 ноември 1989 от шокирания Тодор Живков (вдясно). Архивна снимка
A A+ A++ A

Днес се навършват 22 години от началото на т.нар. демократични промени в България след свалянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на Българската комунистическа партия на 10 ноември 1989.

Посткомунистическият преход в България, който често бива окачествяван като „дворцов преврат“ с оглед на факта, че Живков бе свален от власт отвътре, т.е. от редиците на БКП, започва на 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП.

Генералния секретар на партията Тодор Живков управлява еднолично в продължение на 33 години (от почти 36 години на ръководни партийни постове).

Със свалянето от власт на българския диктатор започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

Промените в бившия комунистически блок настъпват с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия е съборена Берлинската стена.

На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани.

Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет.

Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.

БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно – на 11–13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 година се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България след 45 години тоталитарна система.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, което прекратява процесите срещу него за престъпления, извършени през комунистическия период.

#Тодор Живков #Петър Младенов #10 ноември #1989 #преврат #БКП #комунизъм #диктатор #диктатура #Варшавски договор #СССР #Съветски съюз #Студената война #Политбюро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай