Чобанов: Няма застрашени банки - хората губят доходност, заради слухове

Чобанов: Няма застрашени банки - хората губят доходност, заради слухове
„Хората трябва да са сигурни, защото банковата система е стабилна. Техните пари са гарантирани", заяви Чобанов. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че в страната няма застрашени банки, а вложителите, които преместват парите си от една институция в друга, губят доходност и не трябва да се поддават на слухове.

„Нямаме застрашени банки. Заради податливостта на слухове хората губят доходност“, посочи Чобанов.

„Няма паника сред хората, но има податливост на слухове. Влоговете на всички са гарантирани“, увери финансовият министър.

„Хората трябва да са сигурни, защото банковата система е стабилна. Техните пари са гарантирани. Разбира се, ако всички изтеглят парите си от една банка, това води до паника. Както виждате, държавата има механизъм да се справи“, каза още той.

Чобанов е категоричен, че международните пазари са доказали, че имат доверие на системата в България.

Той коментира, че очаква „лодката да спре да се клати от хората, които сме вътре в нея“ и заяви, че ситуацията „няма нищо общо с тази от 1996 г.“.

„Тогава имаше банки в затруднено състояние с влошени активи, кредитите не се обслужваха, дълговете на държавните предприятия, които доминираха икономиката се покриваха от банковата система. Ситуацията сега не е такава и паралелът е излишен“, каза Чобанов.

На въпрос дали атаката към ПИБ има общо с конфликта между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев министърът отговори, че не смята „ситуацията през тази седмица за подвластна на този конфликт“, но посочи, че „това могат да кажат разследващите органи“.

#ПИБ #Първа инвестиционна банка #Петър Чобанов #влогове #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"