България потърси обяснение за обида от еврокомисар

България потърси обяснение за обида от еврокомисар
Щефан Фюле Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е възразила чрез своя посланик в Европейския съюз срещу изказването на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, че приемането на Румъния и България в Европейския съюз е поставило под въпрос доверието в процеса на разширяване, съобщиха от Министерството на външните работи.

Еврокомисар Фюле заявил в интервю за брюкселското електронно издание EurActiv, че последното разширяване на Европейския съюз с България и Румъния е хвърлило сянка върху целия процес, защото за първи път Съюзът е решил да въведе специален механизъм за пълноправни страни членки. „Най-голямото му предизвикателство беше да се върне загубеното доверие към процеса на присъединяване“, казал чешкият еврокомисар.

Постоянният представител на България към Евросъюза Димитър Цанчев е провел разговор с началника на кабинета на комисар Фюле. На посланик Цанчев бяха дадени уверения, че комисарят е бил неправилно разбран от интервюиращите и поставеното от редакцията заглавие не отговаря на духа на интервюто, пише в изявлението на говорителя на външното ни министерство.

Щефан Фюле е един от членовете на комисията, които нееднократно са се изказвали в подкрепа на отпадането на механизма за сътрудничество и оценка на България и Румъния. В този смисъл за българската страна е очевидно необосновано и нелогично поставеното на интервюто заглавие. Сайтът EurActiv обаче обяви, че интервюто на Фюле е било взето на чешки език, след това преведено на английски, съгласувано и одобрено с кабинета на еврокомисаря.

#Щефан Фюле #Фюле #Брюксел #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"