Торнадо, жеги и валежи нанесоха щети на Балканите

Торнадо, жеги и валежи нанесоха щети на Балканите
Времето остава безмилостно на Балканите. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция беше връхлетяна от рекордни горещини. В същото време торнадо премина през няколко сръбски села, а поройните дъждове затвориха много пътища в Турция.

Температурите в Гърция доближиха 40 градуса, а на места дори прехвърлиха и тази граница. Министерството на здравеопазването предупреди всички, особено туристите по морето, да не стоят дълго време на слънце.

Във всички общини са отворени специални климатизирани помещения, в които има и дежурен лекар за оказване на първа помощ. Медиите излъчват съобщения на 12 езика, сред които и български, за улеснение на туристите. Очаква се леко захлаждане едва към събота.

За по-малко от три минути мощно торнадо опустоши няколко населени места в съседна Сърбия. Поройният дъжд, придружен със силен вятър, отнесе покривите на почти всички къщи в село Шопич. Властите съобщават, че в други райони е имало силна градушка, като ледените късове са били с размер на орех. Няколко населени места останаха без ток.

Поройни дъждове доведоха до затварянето на редица пътища в източната част на Турция. Върху някои от тях са паднали големи камъни. Екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации работят за разчистването на пътищата. Същевременно главната дирекция по метеорология предупреждава, че температурите в много окръзи на Турция ще надхвърлят 40 градуса.

#Балканите #Сърбия #Гърция #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници