Битката за живот или битката за информация за Шумахер?

Битката за живот или битката за информация за Шумахер?
Спекулациите около състоянието на Шумахер продължават. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Още от злощастния декемврийски ден миналата година, когато получи сериозна мозъчна травма при ски инцидент, и най-малкото споменаване на Михаел Шумахер в медиите предизвиква световен интерес.

Бившата звезда на Формула 1, най-успешният състезател в света, е хоспитализиран веднага след като се наранява на камъни извън ски пистата, но информацията за състоянието му остава оскъдна. Когато се разгласяват новините за инцидента, стотици журналисти и телевизионери се „закотвят“ пред болницата в Гренобъл и заобикалят семейството му при всеки опит да го посети.

Някои представители на медиите успяват дори да си наемат стаи в същия хотел, където са отседнали членовете на семейството на Шумахер. Един таблоиден журналист даже се маскира като свещеник в опита си да достигне до опеката, под която се намира Шумахер.

Междувременно от семейството му умоляват за уважение и липса на публичност, докато от време на време издават по някоя частица информация.

В началото медицинският екип в Гренобъл даваше стегнати пресконференции, като съобщаваше, че състоянието на Михаел е с опасност за живота, след което се е стабилизирал. Той беше в предизвикана кома, от която, както бе съобщено, ще бъде събуждан постепенно. Въпреки това обаче докторите така и не дадоха прогноза как точно ще се възстанови Михаел Шумахер, семейството му също мълчеше.

За милионите му фенове по целия свят липсата на информация беше разочароваща. Всички те се надяват, че такъв енергичен и относително млад мъж ще се възстанови, но наистина биха искали да знаят повече за състоянието му.

И накрая, въпреки че никой не иска да говори за това, спонсорите на Михаел – от „Мерцедес“ до минерална вода, също се интересуват дали тяхната звезда ще успее отново да ги представлява.

Информационен вакуум

Липсата на някаква достоверна информация предизвика спекулации и слухове, а много вестници се превърнаха в специалисти по мозъчни травми – някои представителни, други не, за да анализират от разстояние състоянието на Шумахер.

След месеци мълчание, през април официалните новини бяха, че Михаел Шумахер показва малки признаци на съзнание, което само подхрани тонове спекулации и поднови молбите на близките и агента му проява на уважение.

При това положение съвсем не е изненадващо, че решението да го преместят от Гренобъл в университетската болница в Лозана, Щвейцария, бе потулено в тайнственост и планирано, изглежда, с внимателната прецизност на битка.

Семейството му, очевидно, иска той да е по-близо до дома: фамилия Шумахер живее на брега на Женевското езеро, само на няколко километра от болницата в Лозана. Те ще могат да го посещават по-лесно, а и клиниката е известна с реномираното си неврологично звено, където, както бе обявено, Михаел ще продължи „дългата фаза на рехабилитация“.

В съобщението за преместването на Шумахер в друга болница се казваше също и че „той не е в кома вече“, както и че не може да се очакват повече данни за състоянието му. Семейство Шумахер просто искаха да пресекат интереса на медиите и най-накрая да получат уединението, за което молят от шест месеца.
Напразна надежда. Само часове след като обявиха преместването му в болницата в Лозана по телевизиите, журналисти се струпаха пред клиниката, пълни със спекулации.

Пари за информация

Задкулисно обаче действат безскрупулни методи за получаване на информация. Само два дни след преместването швейцарски вестник публикува подозрително детайлен доклад за пътешествието на Михаел Шумахер от Франция към Швейцария. Не с хеликоптер, както се предполага, а благодарение на линейките на алпийските служби, чийто екип е трябвало да предаде мобифоните си, за да не правят снимки по време на пътя. Въпреки предпазните мерки обаче „информацията“ е изтекла: очите на Михаел били отворени през повечето време от пътуването и той отговарял на жена си.

Никой не знае кой е източникът на тези „факти“, въпреки че са използвани, за да се постигне яснота за състоянието му.

И ето, най-низката публикация от всички досега излезе тази седмица: медицинските досиета от болницата в Гренобъл са били откраднати. Предполага се, че са на Михаел Шумахер и че са първите няколко страници от една доста по-дебела папка, написана от лекарите в Гренобъл и предназначена за новия му медицински екип в лозанската болница.

Предлагали са да я продадат на медиите в Европа: подробностите можело да бъдат купени за 50 000 евро. И въпреки заплахите от адвокатска намеса от страна на семейство Шумахер, въпреки полицейското разследване в Гренобъл, дори и никоя авторитетна медия да не го публикува, вероятно е въпрос на време информацията да изтече.

Медицинските досиета би трябвало да са поверителни, споделени само между лекар и пациент.
Дали това обаче е така, ако си известен, името ти е Михаел Шумахер и е електронната ера на 21. век?

Правото на информация, изглежда, побеждава всяко друго право.

Източник: Би Би Си, Имоджин Фоулкс, превод: Веселина Стефанова

 

#Михаел Шумахер #Гренобъл #Лозана #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници