Протестиращи: Мила родино, твойта хубост може и да има край

Протестиращи: Мила родино, твойта хубост може и да има край
Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Снимка: DarikNews, Архив
A A+ A++ A

Над 100 души се събраха в София на поредния протест срещу промените в Закона за горите на националния празник на България 3 март.

Природозащитници скандираха „Мафия“ и „Витоша“ пред Националния дворец на културата, предаде БГНЕС.

Освен традиционните плакати в защита на горите и против монополите много от протестиращите носеха и саморъчно направени плакати, на които пишеше: „Аз обичам гората!“, „Горите не са само дървесина, те са нашите дробове, нашето сърце. Пазете ги!“, „Да спасим гората от закона!“, „Мила родино, твойта хубост може и да има край!“, „Гората не е дървесина!“, „Искаме гора, не искаме бетон!“.

Протестът е организиран от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ с подкрепата и на други граждани. Митингът е с мотото „Да спасим гората – да спасим държавата“. Шествия се проведоха и в Пловдив, и в Бургас.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат, ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове.

Освен това ще се позволи на практика гола сеч, която иначе е забранена от закона и предполага свлачища и наводнения.

Най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната. Налице ще е поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец, смятат природозащитниците.

От коалицията „За да остане природа в България“ заявяват още, че държавата смята да изреже 12% от територията на световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк Пирин, само и само да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в местността Кулиното над Разлог.

#София #Закона за горите #Националния празник #България #3 март #Витоша #Националния дворец на културата #Пловдив #Бургас #За да остане природа в България #Банско #Боровец #ЮНЕСКО #Пирин #Добринище #Разлог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти