Бойко: Тютюнопроизводителят копае, сади, бере...

Бойко: Тютюнопроизводителят копае, сади, бере...
Пълно разяснение на работата на тютюнопроизводителите направи премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тютюнопроизводителят копае, сади, бере, суши, дава го на този фонд и когато да си вземе парите, те не му дават парите, заяви премиерът Бойко Борисов, визирайки дружеството за обработка на тютюн „Исперих БТ“.

Пълно разяснение на работата на тютюнопроизводителите направи премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда, стана ясно от стенограмата на заседанието.

Детайлното обяснение на министър-председателя, насочено към колегите му от кабинета, беше провокирано от предложение на земеделския министър.

Обект на обсъждане стана акционерното дружество за обработка на тютюн „Исперих БТ“, което изпрати производителите пред вратата на Мирослав Найденов с молба. Хората се жалваха, че фирмата им дължи пари, които не връща.

Затова и министърът внесе проект за отнемането на разрешителното на компанията. За да е сигурен в правилното си отсъждане, премиерът поиска потвърждение:

„Тези ли бяха, с които направихме срещата в Разград и поехме ангажимент да им вземем лиценза, тъй като това са частни спорове и ние не можем да им кажем: „Платете на този или на онзи“?

Найденов потвърди, като обясни, че задълженията на дружеството са намалели от 4 438 000 лева до 1 700 000 лева, но все пак остават.

В тази ощетяваща тютюнопроизводителите ситуация той съпричастно прехвърли отговорността: „Дано те намерят начин да върнат на хората средствата, а ако не, да си ги търсят по съдебен път“, коментира bTV.

След като земеделският министър отсече, че разрешителното ще бъде отнето, Бойко Борисов внесе пълна яснота по въпроса, за да няма неразбрали.

„Да разясня за колегите. Тютюнопроизводителят копае, сади, бере, суши, дава го на този фонд и когато да си вземе парите, те не му дават парите. Тютюнопроизводителите идват при мен и казват: „Накарай го да ни плати или ни дай пари. Нито едното можем да направим законно, нито другото можем да го направим законно. Затова им вземаме лиценза. Това съм им обещал на хората там“.

Найденов не забрави и задължението си да се отчете за свършената работа в неговото министерство по въпроса. Той обясни, че до края на март тютюнопроизводителите ще получат 73 милиона премии, съгласно решение на Консултативния съвет по тютюна.

Според премиера обаче работата зад бюрото явно не е достатъчна за слагането на точка по въпроса. Той призова хората в земеделското министерство да се вдигнат и да обяснят на хората очи в очи какво върши правителството за тях.

„Защото ходят Корнелия Нинова, Лютви Местан или кой ли не от ДПС им обясняват, че те „натиснали“, видите ли, правителството и те им издействали пари“, обоснова заръката си Борисов.

За да остане напълно разбран, министър-председателят даде конкретен план за действие:

„Когато отивате, им казвате: „Трета година по ред, въпреки че няма икономическа обосновка, тези пари ги даваме само заради поминъка на тези хора, защото трудно се интегрират и не могат по друг начин да оцелеят. Затова 73 милиона даваме повече като социална помощ – така е по-точно да се каже“.

„Но отидете и им го обяснявайте на хората, и ги убеждавайте, търсете експерти да се опитват да отглеждат и други култури“, завърши премиерът и прие предложението на Мирослав Найденов.

#Бойко Борисов #премиер #тютюн #Министерски съвет #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Разград #Консултативния съвет #Корнелия Нинова #Лютви Местан #ДПС #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »