Китай събира 100 млрд. долара за собствен конкурент на Световната банка

Китай събира 100 млрд. долара за собствен конкурент на Световната банка
Плановете за създаването на конкурент на Световната банка идват след доклад на ООН, който прогнозира, че външните инвестиции на Китай ще изпреварят вътрешните още тази година веднага. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китай разширява планове си за създаване на световна финансова институция, която да съперничи на Световната банка и Азиатската банка за развитие, които според Пекин са твърде повлияни от САЩ и техните съюзници.

На международна среща, китайската страна е предложила удвояване на регистрирания капитал за предложената банката до 100 млрд. щатски долара, съобщава Financial Times.

До момента 22 страни от региона, включително няколко богати държави в Близкия изток, който Китай нарича „Западна Азия”, са проявили интерес към международния кредитор, който ще получи името Азиатска Банка за Инфраструктура и Инвестиции (АБИИ).

Първоначално институцията ще се съсредоточи върху изграждането на нов вариант на “Пътя на коприната”, древния търговски маршрут, свързващ Европа и Китай.

По-голямата част от финансирането на АБИИ ще дойде от Китай и ще бъде отиде за инфраструктурни проекти в региона, включително директна железопътна линия между Пекин и Багдад.

Желанието на Китай за регионална институция отразява разочарованието на Пекин от западната доминация на многостранните органи в лицето на Световната банка и Международния валутен фонд.

Китайските лидери настояваха за по-голяма роля в институции като СБ, МВФ и Азиатската банка за развитие в продължение на години, но промените, които да отразят нарастващата икономическа важност на Китай са твръде бавни.

“Китай смята, че не може да направи нищо в Световната банка или МВФ, така че иска да създаде своя собствена Световната банка, която да може да контролира”, съобщава източни на Financial Times.

“Има голям интерес от цяла Азия, но Китай ще продължи инициативата, дори ако никой друг не се присъедини”.

Плановете за създаването на конкурент на Световната банка идват след доклад на ООН, който прогнозира, че външните инвестиции на Китай ще изпреварят вътрешните още тази година веднага, тъй като все повече китайски компании се пренасят в чужбина.

АБИИ ще постави директно предизвикателство пред базираната в Манила Азиатска Банка за Развитие, върхи която Китай смята, че основният й съперник Япония има твърде силно влияние.

Ако бъдещата институция разполага с капитал от 100 млрд. долара, то той ще представлява около две трети от този на АБР, който е в размер на 165 млрд. долара.

Япония и САЩ са най-големите акционери в AБР със 15,7% и 15,6%, съответно, докато Китай притежава 5,5%.

Президентът на банката, в която участват 67 държави, е японски от основаването й през 1966 г.

#Китай #икономика #Световна банка #Международен валутен фонд #Азиатска банка за инфраструктура и инвестиции #САЩ #Азия #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"