Забраната за отглеждане на ГМО царевица у нас остава

Забраната за отглеждане на ГМО царевица у нас остава
Снимка: www.agriss.bg
A A+ A++ A

Забраната за отглеждане на ГМО царевица в България остава, но е променено правното основание за въвеждането й. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет.

Правителството измени Решение 56/2011 на Министерския съвет за забрана на отглеждането на генетично модифицирана царевица MON 810 на територията на Република България, като промени правното основание за въвеждането на забраната.

В края на 2013 г. Европейската комисия прикани България да отмени забраната за отглеждането на ГМО царевица с мотив, че забраната е с неправилно правно основание. В началото на 2014 г. ЕК информира България, че предстои стартирането на процедура за нарушение по чл. 258 от Договора за функционирането на ЕС.

Министърът на земеделието Димитър Греков настоя забраната да бъде запазена със следните аргументи: поддържането на чист генофонд и генетични линии на български сортове царевица, наличието при използване на ГМО царевица на рискове, свързани с нарушаване на биоразнообразието на страната, и заплахи за селектираните местни сортове царевица и изменения на генетичния фонд на царевицата в страната.

#ГМО #царевица #Димитър Греков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »