Протести срещу Закона за горите в 3 града

Протести срещу Закона за горите в 3 града
Протестите се организират на Националния празник на страната и ще преминат под надслов „Да спасим гората – да спасим държавата“. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

В три града ще има протести на природозащитни организации срещу готвените промени в Закона за горите.

В София митингът ще започне в 14:00 ч. до пилоните на НДК, тъй като общината отказа съгласуване на шествие, съобщават от екоорганизациите, цитирани от Дарик радио.

В Пловдив сборният пункт е Военният клуб в 12:30 ч., откъдето шествието ще тръгне към Централна поща. В Бургас шествието започва в 13:00 ч. от Часовника и ще стигне до Морската градина.

Протестите се организират на Националния празник на страната и ще преминат под надслов „Да спасим гората – да спасим държавата“.

Те се подкрепят от популярни личности, сред които са политологът Евгений Дайнов, актьорът Иван Бърнев и музикантите Васил Гюров и Деси Андонова, които заснеха кратък клип в сайт за видеосподеляне. В него те говорят за българските гори и Природен парк „Витоша“.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона.

Ако те се приемат, според тях ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове; ще се позволи гола сеч, която иначе е забранена от закона и предполага появата на свлачища и наводнения, а най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които са 5% от страната.

От началото на годината еколози, туристи, скиори и сноубордисти протестираха против готвените промени в закона.

В отговор имаше и антипротест на гражданската коалиция „Природата за хората и регионите“, които обвиниха еколозите, че обслужват частни интереси, и ги нарекоха „Зеленият октопод“.

#България #Природен парк „Витоша“ #Васил Гюров #Иван Бърнев #Евгений Дайнов #Националния празник #Морската градина #Бургас #Пловдив #НДК #София #протест #Закона за горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници