Руския предложи възстановяване на отношенията, Грузия отказа

Руския предложи възстановяване на отношенията, Грузия отказа
Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: РИА „Новости“
A A+ A++ A

Грузия заяви, че е невъзможно възстановяване на дипломатическите отношения с Русия, докато Кремъл признава независимостта на отцепилите се от бившата съветска република две проруски области – Абхазия и Южна Осетия.

„Щом Русия иска да има три посолства на територията на Грузия, възстановяването на дипломатическите отношения е невъзможно“, категоричен бе грузинският заместник-министър на външните работи Нино Каландадзе по радио „Ехото на Москва“ в отговор на предложението на Москва за възстановяване на дипломатическите отношения, цитиран от АФП и БГНЕС.

По-рано днес, приветствайки идеята на грузинския президент Михаил Саакашвили за безвизово пътуване на руските граждани, външното министерство в Москва съобщи, че „предлага да се възстановят дипломатическите отношения между двете държави“.

„Бихме искали още веднъж да подчертаем, че оставаме заинтересовани от укрепването на връзките между народите на Русия и Грузия“, изтъкна министерството в комюнике. „Готови сме да въведем безвизово пътуване за гражданите на Грузия. Но за това е необходимо Тбилиси да гарантира сигурността на руснаците в Грузия. Освен това предлагаме да се възстановят дипломатическите отношения между двете държави“, гласеше още комюникето.

Отношенията между Москва и бившата съветска република обаче, изглежда, ще продължат да се влошават. За първи път Русия преустанови търговските си и пощенските си връзки с Грузия през 2006 г., след като властите в Тбилиси арестуваха четирима руски военни офицери по подозрения в шпионаж. През с.г. Кремъл забрани вноса на грузинско вино и минерална вода под претекст, че продуктите излагат гражданите на риск.

Климатът се влошаваше до началото на войната през 2008 г., която бе осъдена категорично от САЩ и Европа. Ябълката на раздора бе Южна Осетия, която по-късно бе призната от Москва за независима държава.

Призивът на руското министерство дойде два дни преди провеждането на новите президентски избори в Русия. Очаква се вотът да се спечели от премиера Владимир Путин, който при успех ще се върне в Кремъл за трети мандат.

#Русия #Грузия #Абхазия #Южна Осетия #Тбилиси #Москва #дипломатически отношения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »