Литовският президент сравни Путин със Сталин и Хитлер

Литовският президент сравни Путин със Сталин и Хитлер
Сравниха Владимир Путин със Сталин и Хитлер. Снимка: ru.tsn.ua
A A+ A++ A

Литовският президент Далиа Грибаускайте е сравнила действията на руския си колега Владимир Путин с тези на Хитлер и Сталин, в интервю за германското сп. "Фокус". Така тя е определила опитите на Москва да принуди прибалтийските страни да напуснат НАТО в замяна на евтини природен газ и петрол.

Преди време бившият държавен секретар на Щатите Хилъри Клинтън заяви, че присъединяването на Крим към Русия напомня на стъпките, които Хитлер е извършил по време на Втората световна война. По-късно тя отрече да е правила сравнение между сегашния руски президент и фюрера на фашистка Германия, предаде Ройтерс

"Путин използва националността като претекст да завладява територия с военни средства. Това е точно същото, което са правили Хитлер и Сталин. Такова сравнение е точно.", заявява Далиа Грибаускайте. Литовският президент твърди, че Русия се стреми да поддържа влиянието си върху територии, които преди време са били част от СССР.

Според Грибаускайте Западът трябва да търси възможности, за да стане икономически независим от Русия, защото е твърде рисковано за страните да продължат да зависят от Русия. "Путин има мисионерско виждане да защитава източното полукълбо. В неговите мисли Русия е като по времето на Екатерина Велика", твърди литовският президент. Тя допълва, че за Русия характерни са агресивността, насилието и готовността да прекрачва граници.

Лидерите на трите прибалтийски страни заявиха в събота, че ще подкрепят още санкции срещу Русия на европейската среща на върха тази седмица ако няма намаляване на напрежението в Източна Европа, където Киев се опитва да преодолее проруските бунтове.

#Владимир Путин #Хитлер #Сталин #СССР #Путин #среща #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"