След оставката Орешарски се връща в университета

След оставката Орешарски се връща в университета
Според Орешарски правителството е служело като бъфер.
A A+ A++ A

След оставката премиерът Пламен Орешарски заявява в интервю за "24 часа", че ще се върне там, където винаги е бил от 1986 г. насам - в университета.

"Оказа се, че това правителство така е било програмирано - да поеме функциите на буфер след предходното правителство и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство", заяви министър-председателят.

Според него хората ще запомнят кабинета като преходен, работил в условия на безпрецедентен парламентарен и извънпарламентарен опозиционен натиск. Орешарски отчита, че на този фон изпълнението на голяма част от управленската програма, отнесена към едногодишния период, е добро постижение.

За дълга, който правителството смята да вземе, Орешарски припомня, че в началото на следващата година излиза в падеж голяма емисия от 2002 г. и трябва да се плати или с нов дълг, или да се редуцират разходи по бюджета и да се реализира бюджетен излишък. Дискусиите за нарастването на дълга у нас, с 18% дългова тежест, при средна за Европейския съюз от около 90%, са неразбираеми за всеки външен наблюдател. Обичайно дългът нараства с размера на бюджетния дефицит.

За хода на БНБ да поеме управлението на КТБ и това, че подуправител е разследван покрай това, премиерът казва, че не вижда причини за дестабилизирането на други банки и че става дума за корпоративен сблъсък. Валутният резерв на БНБ обезпечава солидно свръхпокритие на паричната база, което е гаранция за гладко функциониране на монетарния режим, категоричен е министър-председателят.

В продължение на една година аз и кабинетът изпълнявахме програма, което не интересуваше никого. Или поне никой не коментира тази програма. А както вече подчертах, степента на нейното изпълнение е доста висока. Ако обществото или влиятелни кръгове от него са искали нещо друго от такъв тип програмен кабинет, то това не е проблем на кабинета, коментира Орешарски.

"Нямах нито подходяща обществена среда, нито нужната политическа подкрепа за такива реформи. Те минават през промени в законодателството, т.е. през парламента", допълва още той.

На въпрос дали има истина в твърденията, че разпределянето на порциите за "Южен поток" свалило правителството от власт Орешарски казва, че не си пада по конспирациите.

#Пламен Орешарски #Южен поток #БНБ #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"