Плевнелиев: Израел да инвестира повече в България

Плевнелиев: Израел да инвестира повече в България
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с израелския външен министър Авигдор Либерман (вляво с очилата). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Израел има потенциал да увеличи размера на преките си инвестиции в България, заяви в петък президентът Росен Плевнелиев след среща с израелския външен министър Авигдор Либерман.

България и Израел планират да задълбочат сътрудничеството си в традиционни за двете страни области, каквито са недвижимите имоти, културата и образованието, енергетиката, иновациите, селското стопанство и туризма, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България има интерес към сътрудничество в сферата на информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите и фармацевтиката, в които Израел е лидер.

Ако се открият залежи на газ в Средиземно море, България би имала интерес да внася природен газ от Израел, за да диверсифицира източниците и трасетата на енергоресурсите си, подчертал още държавният глава пред израелския външен министър.

Росен Плевнелиев е представил на Авигдор Либерман възможностите израелски компании да участват в модернизирането на транспортна инфраструктура у нас, включително на големите пристанища и летища.

Президентът отбеляза, че България цени високо сътрудничеството с Израел в сферите на отбраната и сигурността и ще се стреми към тяхното последващо развитие и задълбочаване.

Двамата са обсъдили обстановката в Близкия изток и Северна Африка и Либерман е предал на Плевнелиев поканата от президента Шимон Перес да посети Държавата Израел.

#Росен Плевнелиев #Авигдор Либерман #инвестиции #Израел #България #биотехнологии #фармацевтика #инфраструктура #Шимон Перес #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"