БНБ: КТБ не е фалирала

БНБ: КТБ не е фалирала
Управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че голямото теглене на средства от страна на вложители на КТБ е започнало в понеделник и се е засилило след сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че КТБ не е фалирала и по никакъв начин не влияе на останалите търговски банки в България.

„Вложителите трябва да са спокойни, и малки и големи, КТБ не е фалирала банка, тя е под контрола на БНБ“, посочи Искров.

Той обяви, че КТБ няма да извършва трансакции и ще бъде под специален надзор за период от три месеца.

„Нека да не си бутаме къщата без никаква необходимост“, призова управителят на БНБ Иван Искров на специална пресконференция, свикана във връзка с поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор.

Искров каза, че двамата назначени квестори ще определят дали КТБ се нуждае от определен финансов ресурс.

През този период БНБ спира всички банкови операции в КТБ, отстранява управителния и надзорния съвети и лишава от право на глас за три месеца акционерите с над 10% участие, каза още Искров.

Той отбеляза, че БНБ няма никаква отговорност за състоянието на Корпоративна търговска банка.

„Вероятно нямаше да се стигне до днешната пресконференция, ако не беше една анонимка, която беше изчетена едно към едно в една национална медия. Тя постигна своя ефект“, подчерта управителят на БНБ.

„В сряда се наложи да излезем с официално съобщение, в което да се опитаме да успокоим обществеността. Тогава призовахме всички обществени, политически и медийни фактори да съдействат за успокояване на обстановката“, посочи управителят на Народната банка.

Искров съобщи, че голямото теглене на средства от страна на вложители на КТБ е започнало в понеделник и се е засилило след сряда.

По-рано в петък БНБ обяви, че е получила писмено уведомление от КТБ за изчепване на ликвидност.

#БНБ #КТБ #Иван Искров #Цветан Василев #специален надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"