Картел на туроператори отнесе 3 млн. лв. глоби

Картел на туроператори отнесе 3 млн. лв. глоби
Туроператорите сключили картелно споразумение за цени на самолетни билети за чиновнически командировки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с близо 3 млн. лв. три големи туроператора, защото са съгласували цените на самолетните билети при обществена поръчка за командировки на чиновници.

На фирмите са наложени глоби, които представляват процент от оборотите им. „Хорнит“ трябва да плати 48 480 лв., „Бългериан ВИП Травъл“ - 47 280 лв., а „Астрал Холидейз“ - 2 818 800 лв.

Въпросните туроператори предварително са координирали конкретните цени на самолетните билети, които да послужат за изготвяне на обществената поръчка. Освен това са съгласували общия сбор на ценовите си предложения, което да доведе до еднаквото им оценяване на търга, констатират от КЗК.

„Действията на трите дружества представляват „тежко нарушение“ по Закона за защита на конкуренцията, тъй като водят до пълно предотвратяване на конкуренцията помежду им“, се казва в решението на КЗК от петък.

#КЗК #Комисия за защита на конкуренцията #туроператори #картел #самолетни билети #Закона за защита на конкуренцията #конкуренция #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »