Политиците за бедствието: От осъждане до съпричастност (Обобщение)

Политиците за бедствието: От осъждане до съпричастност (Обобщение)
Срещата между премиер и кмет на Варна се е състояла. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реакциите на политиците за бедственото положение във Варна и други области на Северна България преминават от осъждане до съпричастност.

Националистът Волен Сидеров иска съд за кмета на Варна Иван Портних.

„Обръщам се към прокуратурата и я призовавам да вземе мерки, защото кметът на Варна трябва да застане на съд по член 123 от НК за немарливо изпълнение на служебните задължения, довеждащо до смърт“, категоричен е лидерът на „Атака“.

Според лидера на „Атака“ трябва да се търси конкретна отговорност за трагедията във Варна. Причината за драмата са незаконните постройки, направени от цигани, които са стеснили дерето, откъдето е преляла водата, посочи Сидеров.

От друга страна, вицепремиерът Даниела Бобева споделя, че прави всичко необходимо, за да помогне на пострадалите от бедствието.

„Никой не е спал тази нощ. Последните ми комуникации с премиера и вицепремиера бяха от 2 ч. през нощта, господин Папазов още е до колене в калта. Там има повече техника, отколкото трябва. Военноморските сили са на място и помагат. Всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено. Не можем да спрем дъжда, но може би и за това трябва да ни поискате оставката“, каза Бобева.

Тя допълни, че все още няма информация за щетите, но уточни, че средства за възстановяването им ще бъдат взети от перо „Бедствия и аварии“ на бюджета. „Мисля, че ще се справим в рамките на този бюджет“, заяви тя.

„Когато се случат такива природни бедствия, хората трябва да изпадат в ситуация на солидарност, а не на агресия. Както стана в Сърбия, ние помогнахме – и държавата, и Червеният кръст и бизнесът. Така че в сътрудничество и солидарност между всички в този труден момент, мисля, че ще намалим загубите. Разбира се, никой не може да върне човешките животи“, каза още Бобева.

Еврокомисарят по бедствията и авариите Кристалина Георгиева пък следяла трагедията чрез Туитър

„С голяма скръб научавам за трагедията във Варна. Следя ситуацията с внимание и тревога. Изразявам моето пълно съпричастие с пострадалите!“, пише тя в сайта за микроблогинг.

12 часа след кошмара, който преживяха жителите на варненския квартал „Аспарухово“, Георгиева все още не е предложила мерки, за да се помогне на пострадалите хора.

Според вътрешния министър Цветлин Йовчев не е имало добра координация между кризисните щабове и областната управа. „Бяха правени редица опити, за да се осигури добра координация. Но по една или друга причина тя не беше добра“, заяви Йовчев.

По думите му от първия момент, в който е подаден сигналът на телефон 112, са предприети действия. В момента в различни части на страната има хора, които се евакуират.

И БЧК, и социалните служби обикалят по домовете на хората, за да помогнат на хората. Вътрешният министър заяви, че финансова помощ ще има, но трябва да бъдат подготвени документите от местната администрация.

Междувременно кметът на Варна Иван Портних се е срещнал с премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев. „Ще се постигне стиковка“, каза кметът за работата на двата кризисни щаба.

От своя страна Татяна Дончева посъветва премиерът Орешарски и министрите да не се отчитат на всеки половин час, а да се създаде организация в държавата, в която да се включат и националните радиа, които да предават кратко каква ще е прогнозата за времето, дали пътищата ще се затворени и къде.

„В други държави хората знаят кога да се евакуират, откъде ще ги вземат. Това са неща, които тепърва ще се подобряват у нас“, каза тя.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати чрез кмета на Варна Иван Портних съболезнователен адрес до семействата и близките на загиналите и пострадалите при наводнението в квартал „Аспарухово” и до гражданите на Варна.

Президентът Росен Плевнелиев също изрази своята съпричастност с близките на жертвите и с пострадалите при трагедията. Той апелира в този тежък за страната ни момент политиците да покажат отговорно поведение и да не спекулират с бедствената обстановка. Президентът изразява надежда компетентните органи и институции да работят в добра координация, за да осигурят адекватна и навременна помощ на населението. 

#Варна #Цветлин Йовчев #Волен Сидеров #Пламен Орешарски #Татяна Дончева #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници