Прокуратурата потвърди за обвинението на подуправител на БНБ

Прокуратурата потвърди за обвинението на подуправител на БНБ
Досъдебното производство е образувано преди около 2 седмици след сигнал на "Протестна мрежа". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров.

Предмет на разследване е неупражняване на функции по банков надзор. Мярката за неотклонение е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност, обясни Цацаров.

Досъдебното производство е образувано преди около две седмици след сигнал на "Протестна мрежа".

По думите на Цацаров е извършена проверка по сигнал, касаещ начина на упражняване на банковия надзор съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ. Акцентът е върху надзора спрямо „определена или определени банки”, поясни главният прокурор.

„Самият факт, че предмет на претърсване са били 19 фирми означава, че към настоящият момент предмет на разследване са 19 кредита”, каза Цацаров, цитиран от "Фокус".

Проверката е възложена на Дирекция на Национална служба „Полиция”. Тя е завършила със справка, на базата на която е образувано досъдебното производство, в рамките на което са били извършени претърсвания и изземвания на 19 адреса, като никой от въпросните субекти не е банка, уточни Сотир Цацаров.

„Сигналът на „Протестна мрежа” е разделен на три части – едната касае определено лице и определена банка. Акцентира силно на начина, по който определени длъжностни лица в Българска народна банка упражняват своите правомощия по закон”, допълни Цацаров.

#прокуратурата #потвърди #обвинение #подуправител #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"