Италия и Гърция докараха световен борсов срив

Италия и Гърция докараха световен борсов срив
Борсовите индекси в САЩ и Източна Азия спаднаха значително заради ситуацията на Италия и Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Световните фондови борси реагираха изключително негативно на съобщенията за тежката икономическа ситуация в Италия въпреки обещанието на противоречивия премиер Силвио Берлускони да се оттегли.

Въпреки че само дни по-рано световните финансови пазари реагираха положително само при слуха, че Берлсукони ще подаде оставка, дори потвърждаването на тази новина не помогна на фона на влошаващата се икономическа ситуация на Италия и съмненията, че тя може да изпадне в дългова криза като една „гигантска Гърция“.

На нюйоркската борса основните американски индекси загубиха от 3,5% до 3.7% от стойността си, предадоха световните агенции.

Dow Jones регистрира спад с 3,5% (420 пункта), достигайки ниво от 11 743 пункта. S&P 500 загуби 3,6% от стойността си (45 пункта), падайки до 1230 пункта. Nasdaq поевтиня с 3,7% (103 пункта) до ниво 2624 пункта.

Хонконгската борса, отворила по-късно, я последва, след като индексът Хан Сен се срина с 4.48% (897 пункта) до 19 117.51 пункта.

Понижението на котировките съвпадна с достигането на историческия максимум на стойността на италианските държавни облигации от влизането на страната в еврозоната, причина за което е рекордният държавен дълг от близо 2 трлн. евро.

Високата доходност на облигациите се тълкува от борсовите играчи като слаба платежоспособност на Италия в бъдеще.

За борсовия спад повлия и несигурността, която продължава в Гърция, където партиите все още не могат да излъчат премиер, който да оглави правителство на националното съгласие, което повишава риска от банкрут на страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"