ВМРО: Българската мисия в САЩ поема ангажименти към „Шеврон”

ВМРО: Българската мисия в САЩ поема ангажименти към „Шеврон”
Копие от поканата. Снимка: ВМРО
A A+ A++ A

Българското посолство в САЩ е сключило договор с американската компания „Шеврон“, с който е поело бизнес ангажимент към фирмата, а тя в замяна се е съгласила да спонсорира българския прием във Вашингтон по случай 3 март, съобщиха от ВМРО.

Българското посолство в САЩ е поело бизнес ангажимент към „Шеврон“ и спонсорството на българския прием във Вашингтон за националния празник 3 март не е безвъзмездно, казват от партията.

Те разполагат с копие на договора за спонсорство, според който задължението на българското посолство в САЩ е регламентирано в т. 4 от предмета на договора между мисията и „Шеврон“.

„Даряваният поема ангажимента да представи пред американските инвеститори последното развитие на икономическата ситуация в България, както и представяне на възможностите за бизнес и инвестиции“, се казва във въпросната точка от споразумението.

Любопитното е, че текстът е по-различен във варианта на английски език, където въпросното задължение дори е обявено за „крайна цел на събитието“, посочват от ВМРО.

Договорът за „съвместно спонсориране“ има места за подпис от страна на българския посланик в САЩ Елена Поптодорова и от Даяна (или Диана, както е отбелязана в българския текст на договора) Сидни, на мениджърски пост в корпорацията „Шеврон“.

От документа става ясно, че именно посолството е потърсило „Шеврон“ за финансиране: „Посолството на Република България в САЩ се свърза с „Шеврон Корпорейшън“ с молба (изпратена до Диана Сидни) за съвместно спонсорство“, гласи текстът.

Както стана ясно преди седмици, наемът за залата на официалния български прием по повод 3 март във Вашингтон се поема именно от компанията, която в България свърза името си със скандалната ситуация с проучването и добива на шистов газ, припомня партията.

Логото на „Шеврон“ пък стои на официална покана за приема, от която ВМРО разпространи копие.

Оказва се, че и това е било регламентирано в договора – т. 2 и 3 от него гласят: „Фирменото лого на дарителя ще бъде отбелязано на официалната хартиена и електронна покана, която ще бъде разпратена до над 500 човека; Дарителят ще бъде включен във всички прессъобщения, касаещи събитието“.

Българското външно министерство трябваше да отговори дали в този случай са спазени законът, протоколът и установената дипломатическа традиция, смятат от ВМРО.

МВнР трябваше да даде обяснение възможно ли е дипломатическо представителство да приема помощ именно от тази компания, а в същото време да защитава политиката на правителството в София, което – поне засега – декларира отказ от сондажите за шистов газ, посочват още от партията.

Вместо това от Външно министерство пренебрежително коментираха, че „това е обичайна практика“.

Любопитна подробност е, че залата за приема, която „Шеврон“ плаща, е в сградата на организация, която нерядко е наричана „Министерство на колониите“. Става дума за Организацията на американските държави, която обединява държавите в Северна и Южна Америка с ръководна роля на САЩ, казват още от ВМРО.

#Америка #Външно министерство #спонсорство #Елена Поптодорова #България #покана #прием #Вашингтон #3 март #ВМРО #Шеврон #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"