Арести, лютив спрей и водни струи при протестите в Бразилия

Арести, лютив спрей и водни струи при протестите в Бразилия
Протестите в Бразилия продължават и по време на Мондиала. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Размириците в Бразилия не стихват. 30 души бяха арестувани по време на протест в град Форталеза във вторник вечер. Демонстрантите се опитаха да блокират пътя до стадиона, където се изигра срещата между тимовете на Мексико и Бразилия.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне групата от около 100 протестиращи. Някои от демонстрантите, които носеха маски, хвърляха камъни и пръчки по автобуси с логото на ФИФА.

Повод за размириците е общественото недоволство от големите разходи за организирането на Световното първенство по футбол. "Страната ни се нуждае от инфраструктура, образование, повече болници и повече училища. Правителството казва, че няма пари, но ето, че намери пари за Световното първенство. Те казват, че това е частна инициатива, но не правят нищо. В общи линии, те продадоха нашата родина", негодува протестиращият Бруно Кейрош.

В Рио де Жанейро също имаше подобни размирици. Силите на реда използваха лютив спрей, за да разпръснат тълпа от стотина души. Седем демонстранти бяха задържани.

Световните медии коментират, че протестите срещу разходите около Мондиала засега не са толкова бурни, колкото се опасяваха мнозина. Миналата година Бразилия стана арена на масови демонстрации, които свалиха сериозно популярността на президента Дилма Русеф.

#Бразилия #Рио де Жанейро #Мондиал #Дилма Русеф #ФИФА #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »