Тотю: Да инвестираме в пенсионерите!

Тотю: Да инвестираме в пенсионерите!
Според министър Тотю Младенов трябва да се преодолеят негативните стереотипи за възрастните хора. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обществото трябва да се възползва от потенциала на възрастните хора, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

„Необходимо е да се създаде положителна представа за образа на възрастните и да се преодолеят негативните стереотипи в обществото“, подчерта Младенов, цитиран от „Дневник“. През годината са предвидени мероприятия за разширяване на възможностите за активен живот на възрастните и разработване на потенциала на хората над 50-годишна възраст.

Делът на населението над 65 години в България се е увеличил от 16,8% през 2001 г. на 18.5% през 2011 г. В същото време през последните 10 години хората под 15-годишна възраст са намалели до 13,2% от 15,3% от населението през 2001 г.

„Тези числа показват, че трябва да се подобри общата социална и икономическа активност на възрастните и да им се гарантира достоен живот“, отбеляза Тотю Младенов.

Социалният министър предложи това да стане чрез насърчаване на ученето, квалификацията, доброволческата активност на възрастните, както и чрез дейности по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, програмите за квалификационни услуги и насърчаване на заетостта като „Аз мога“ и „Аз мога повече“.

„Изправени сме пред повратна точка предвид достигането на пенсионна възраст на поколението, родено след Втората световна война, а броят на младите хора, навлизащи на трудовия пазар, все повече намалява“, отбеляза Огнян Златев от Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ на Европейската комисия.

Златев посочи, че тази тенденция ще се отрази негативно на икономическия растеж. Заради увеличените разходите за пенсии има опасност възрастните хора да бъдат лишени от адекватна социална защита, а младите трябва да поемат непосилни данъци и осигуровки.

По думите му без активния живот на пенсионерите няма да се преодолеят проблемите, свързани със заетостта и бедността. Той обаче изтъкна, че активният живот на възрастните хора не означава отнемане на работни места от младите.

„Ако живеем в среда с разнообразни възможности, остаряването няма да означава, че възрастните са бреме“, добави Огнян Златев и подчерта, че застаряването на обществото не бива да го превръща в изоставащо.

Според проучване на Евробарометър 61% от запитаните подкрепят идеята за продължаване на работа след достигане на официалната пенсионна възраст. 53% от хората обаче отхвърлят идеята за задължителна такава.

В новите страни членки има като цяло негативна нагласа към възрастните, като в България 48% са на мнение, че те се възприемат отрицателно. Противоположното мнение споделят едва 29%, каза Огнян Златев. Той обобщи, че европейците не искат да бъдат принуждавани да работят повече, но при интересни възможности биха искали да останат на пазара на труда по-дълго.

„За много възрастни хора преходът от активен трудов живот към пенсиониране е изключително труден. В лицето на опитните по-възрастни работници компаниите притежават ценен потенциал, който не бива да губят“, отбеляза по повод Европейската година на активния живот на възрастните хора посланикът на Дания в България Коре Янсон.

#Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #пенсионна възраст #Огнян Златев #пенсиониране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"