Либерман: Да спрем машината за убиване Асад

Либерман: Да спрем машината за убиване Асад
Министърът на външните работи Николай Младенов се срещна днес, 2 март със заместник министър-председателя и министър на външните работи на Държавата Израел Авигдор Либерман, който пристига на 1 март на посещение в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да спрем машината за убиване на сирийския режим, заяви израелският външен министър Авигдор Либерман, който е на посещение в България.

Либерман коментира ситуацията в Близкия Изток, която повече от година е разтърсвана от т.нар. „Арабска пролет", довела до смяната на режимите в много страни, предаде БГНЕС.

„Израел следи внимателно ситуация в Близкия Изток и най-вече положението в Сирия. Трябва да положим всички усилия за спирането на кръвопролитието и на машината за убиване на сирийския режим. Искаме да видим Сирия като демократична държава, спазваща човешките права, върховенството на закона и международното право", подчерта той.

Във връзка с Иран, Либерман заяви, че режимът в страната е неприемлив и посланията, които изпраща също са неприемливи. Той даде за пример насилието срещу британското посолство в Техеран, подкрепата за сирийския режим и за терористичните дейности в Сомалия, Ирак, Афганистан и близките връзки с терористични организации като „Хизбула".

„Неприемливо е президент на страна-членка на ООН да зове всяка седмица за нападение срещу Израел, да отрича Холокоста", изтъкна Либерман.

Той смята, че санкциите са стъпка в правилната посока, но въпреки тях Израел не вижда признак Техеран да е готов да се откаже от ядрените си амбиции.

„Всички опции са на масата", изтъкна израелският външен министър.

Относно ситуацията в Сирия българският външен министър Николай Младенов заяви, че България и Израел споделят разбирането, че във всички страни от Близкия Изток, които се стремят към свобода, демокрация, трябва да бъдат изградени такива институции, които да гарантират защитата правата на човека, правото и светския характер на тяхното управление.

Младенов каза още, че България категорично подкрепя продължаването на диалога между Израел и Палестинската власт по начин, който да доведе до реални резултати, без посредници.

„Той трябва да позволи постигането на траен мир, в който и Израел, и Палестинската държава да живеят в мир и сигурност, да не представляват заплаха един за друг и да контролират своята територия по начин, който да гарантира икономическото развитие на целия регион. За България развитието на отношенията ни с всички страни от Близкия Изток продължава да представлява важен приоритет, защото създава условия както за икономическото ни развитие, така и за създаването на работни места в нашата страна", допълни Младенов.

#България #Израел #Николай Младенов #министър на външните работи #Авидгор Либерман #външен министър #Близкия изток #Арабската пролет #Сирия #Иран #Сомалия #Техеран #Хизбула #Ирак #Афганистан #Холокоста #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"