Скандал с подслушване клати властта в Полша

Скандал с подслушване клати властта в Полша
Премиерът Доналд Туск не видя скандал в подслушания разговор. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Скандал с подслушване на разговор между висши държавници в Полша заплашва политическата стабилност в страната.

Става дума за разговор между ръководителя на Националната банка Марек Белка и вътрешния министър Бартоломей Сенкевич. Неизвестни лица записали техен разговор, в който се говорило Националната банка да подкрепи бюджета и да се поиска оставката на финансовия министър.

Заради скандала е задържан управителят на заведението, а Агенцията за вътрешна сигурност подозира, че подслушването е извършено от служители на ресторанта.

В коментар за случая премиерът Доналд Туск заяви, че няма да уволни вътрешния министър, защото не вижда нарушение на закона в разговора му с шефа на Националната банка. По думите му, ако не обръща внимание на няколко нецензурни изрази на Сенкевич и Белка, ще се види, че "те са говорили по-скоро как да помогнат на полското правителство, а не да му навредят".

Опозицията обаче поиска оставка на правителството. Според лидера на партията "Закон и справедливост" Ярослав Качински публикуваните диалози демонстрират, че в Полша се извършва сериозно нарушение на закона, тъй като "представители на правителството по заръка на премиера се опитват да подтикнат към извършване на злоупотреба от страната Националната банка". Качински обеща, че ако Туск не си подаде оставката, партията му ще поиска вот на недоверие за правителството.

Заради скандала Партията "Съюз на демократичните леви" поиска предсрочни избори и назначаването на служебен кабинет.

#Доналд Туск #Полша #Марек Белка #Ярослав Качински

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници