Президентът: Повече наука, по-малко забавление в Студентски град

Президентът: Повече наука, по-малко забавление в Студентски град
„Всеки Студентски град на тази планета е символ преди всичко на ученето и много по-малко на свободното време”, смята президентът. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Балансът между учене и свободно време в Студентски град трябва да се възстанови, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Не е допустимо в Студентски град да няма една книжарница, една библиотека, същевременно да има хиляди дискотеки, клубове. Аз не съм против свободата и против денонощния режим на работа и удоволствия за студентите, но считам, че в Студентски град трябва се възстанови балансът между учене и свободно време“, каза той пред журналисти, предаде „Фокус“.

„Като министър имах нещо общо с казуса по отношение на реституцията в Студентски град. Имаше дебати и искам категорично да подкрепя идеята и усилията Студентски град да бъде на фокус, включително и в парламентарен дебат, и да се търси решение или чрез създаване на закон, или промяна на някой от законите“, посочи Плевнелиев.

Президентът подчерта, че подкрепя усилията на кмета и на голяма част от депутатите, които имат готовност да направят промени и да дебатират в парламентарната комисия по регионално развитие, че в Студентски град трябва да се случи промяна, трябва нова регулация.

„Всеки Студентски град на тази планета е символ преди всичко на ученето и много по-малко на свободното време“, добави Плевнелиев.

По думите му големият проблем е, че реституцията е възстановила огромно количество парцели, върху които са построени сгради, а там е пълно с всякакви клубове, дискотеки и заведения. Те са частна собственост и държавата трябва да внимава как ще регулира този пазар.

„Много важно е да има регулация – може това да са времена, в които е възможно или не е възможно да се произвежда шум, може да се адресира темата с функциите в тези заведения и може последователно държавата да влезе в силна роля, като покаже и обратната страна на монетата – разширение на кампуса, библиотеки, може би технологичен център. Повече знание, повече наука в Студентски град“, апелира държавният глава.

#Студентски град #Росен Плевнелиев #президент #кампус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"