VTB Capital и Корпоративна банка искат да купят дял от БТК

VTB Capital и Корпоративна банка искат да купят дял от БТК
Директорът на международния бизнес на VTB Capital Атанас Бостанджиев. Снимка: Дневник
A A+ A++ A

Дружеството VTB Capital, което е част от втората по големина руска банка VTB Bank, проявява интерес към покупката на дял от БТК (с търговско име Vivacom).

Според Атанас Бостанджиев, директор на международния бизнес на VTB Capital, компанията и Корпоративна търговска банка са подали съвместна оферта за дружеството пред Morgan Stanley, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“.

Инвестиционната банка Morgan Stanley беше наета от основните банки - кредитори на групата, да проведе процес по продажбата, след като на няколко пъти не успяха да намерят друго решение за компанията.

„Имаме интерес към сделка като финансов инвеститор. Подадохме предварителна оферта и активно участваме в процеса, управляван от Morgan Stanley“, казва Бостанджиев пред „Ройтерс“.

Според него през следващия месец ще „има някакво движение“ по сделката, „макар че този процес е доста сложен“.

Бостанджиев обяснява, че интересът на VTB Capital, който през есента купи „Булгартабак холдинг“, не означава непременно, че дружеството планира да управлява телекома, а по-скоро участва от името на свои клиенти, като не влиза в подробности.

В отговор на въпрос Бостанджиев пояснява, че този неназован интерес е към мажоритарния дял на компанията или поне такъв, който би имал блокираща квота сред гласовете на акционерите.

Собственикът на Корпоративна банка Цветан Василев потвърди преди две седмици пред mergermarket, че има интерес от придобиването на БТК и не би „отказал възможността за формирането на консорциум за придобиването на Vivacom“.

Крайният срок за подаване на оферти за БТК изтече в понеделник, 27 февруари. Според източник на „Капитал“ в срока са подадени три обвързващи оферти, а четвъртата се чака до дни. Тя ще бъде евентуално на турския телекомуникационен гигант Turkcell.

Настоящият процес по продажбата на БТК е част от продължаващите вече повече от две години преговори за преструктуриране на задълженията на групата от 1.65 млрд. евро.

#Корпоративна търговска банка #Атанас Бостанджиев #Vivacom #БТК #VTB Bank #VTB Capital #Morgan Stanley #Булгартабак #Цветан Василев #Turkcell

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници