Джон Бон Джоуви на 50

Джон Бон Джоуви на 50
През миналата година списание „Билборд“ обяви, че „Бон Джоуви“ е била групата с най-доходоносно турне през 2010 г. с тяхната концертна обиколка на име The Circle. Снимка: АП
A A+ A++ A

На днешната дата, 2 март 2012 г., известният американски музикант, композитор и певец Джон Бон Джоуви навършва 50 години.

Известният вокалист и един от основателите на групата „Бон Джоуви“ е роден в Пърт Амбой, щата Ню Джърси, под истинското име Джон Франсиц Бонджоуви.

В момента живее в Манхатън и е женен за Доротея Хърли, от която има четири деца – Стефани Роуз, Джеси Джеймс Луис, Джейкъб Хърли и Ромео Джон.

Сред най-големите му хитове са It's My Life, Bed of Roses, Always, Blaze of Glory, Living On a Prayer, Wild Is the Wind, Living In Sin.

Сред не толкова известните факти за него е и този, че заедно с китариста на „Бон Джоуви“ Ричи Самбора притежават отбор по американски футбол на име „Филаделфия Соул“.

Освен като музикант Джон Бон Джоуви има изяви и като актьор, съобщава „Дневник“. Участвал е в телевизионните сериали „Али Макбийл“ и „Сексът и градът“, както и в предизборната кампания за президент на Джон Кери.

През 2009 г. певецът бе официално въведен в Залата на славата на Ню Джързи, а малко по-късно същата година, заедно с китариста на групата „Бон Джоуви“ - Ричи Самбора, и в Залата на славата на авторите на песни.

Още в тийнейджърските си години Бон Джоуви мечтае да стане рок звезда, като в края на 70-те години формира групата The Atlantic City Expressway, която успява да постигне слава само сред местната публика, но Джон успява да привлече вниманието на известни изпълнители по това време, сред които е и Брус Спрингстийн.

В училище, в класа си по история, той среща Доротея Хърли и както сам казва, „се хваща за нея с двете си ръце и никога не я пуска“.

По времето, когато излиза албумът 7800° Fahrenheit (1985), Доротея започва да става все по-недоволна от постоянните и дълги списъци с турнета и концерти, заради което тя къса с Джон.

Тогава той среща Даян Лейн, но скоро след това осъзнава, че Доротея истински му липсва, и решава да се върне при нея и да я помоли отново да се съберат.

През 1980 г. Джон започва работа в звукозаписната компания Power Station Studios като портиер и момче за всичко. В желанието си да подпише договор за записи, той създава около 50 демо записа за период от три години.

Именно тогава, през 1982 г., записва и демо на песента си Runaway, която обаче няма успех, докато не я предлага на нюйоркската радиостанция WAPP.

Година след записването й песента е включена в сборен албум на местни творци, спонсориран от WAPP, което самият Джон определя като „късмет“.

Предложенията за подписване на договор започват да валят. Той избира Mercury Records и се обажда на Дейвид Браян, за да събере бандата отново. Дейвид го запознава с Алек Джон Съч. Той пък ги свързва с Тико Торес, който пък му препоръчва Ричи Самбора.

В началото Джон предпочита да вземе като китарист Дейвид „Змията“ Сабо (David „The Snake“ Sabo), но упоритостта и настойчивостта на Самбора успяват да наклонят избора в негова полза.

Песента Wanted Dead or Alive кара режисьора Емилио Естевез да се свърже с Джон Бон Джоуви, тъй като иска да използва парчето за своя филм Young Guns II.

Певецът му предлага да напише друга песен в „каубойски“ стил и така се ражда Blaze Of Glory, която става хит. Това е и времето, когато Джон проявява силен интерес към киното и актьорската игра и започва да посещава уроци по актьорско майсторство.

Съвсем наскоро Джон Бон Джоуви се снима в празничната романтична комедия New Years Eve наред с Катрин Хейгл, Зак Ефрон и Робърт де Ниро.

През 2011 г. певецът откри свой ресторант в Ню Джърси с името Jon Bon Jovi Soul Kitchen, където плащането е на принципа „плати колкото можеш“. С него изпълнителят се надява да даде на семействата с нисък доход алтернатива за здравословна храна, различна от тази във веригите за бързо хранене.

През миналата година списание „Билборд“ обяви, че „Бон Джоуви“ е била групата с най-доходоносно турне през 2010 г. с тяхната концертна обиколка на име The Circle.

През декември 2011 г. в социалните мрежи плъзна слухът, че певецът е умрял. Бон Джоуви побърза да опровергае слуха, като пусна в мрежите своя снимка с надпис: „Раят много прилича на Ню Джързи“.

#Бон Джоуви #Залата на славата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »