Протести заради джамиите в Дупница и Кюстендил

Протести заради джамиите в Дупница и Кюстендил
Снимка: kustendil.com
A A+ A++ A

Десетки протестиращи обградиха с жива верига джамията в Дупница. Демонстрация имаше и пред Съдебната палата в София, докато вътре съдът заседаваше по казуса, предаде Нова телевизия.

Причината за протестите е, че джамиите в Дупница и Кюстендил от години са със статут на музеи. Местните настояват това да остане така, от мюфтийството обаче искат храмовете да станат действащи. Тези претенции вече веднъж бяха отхвърлени от съда. Хората от региона са категорични, че опитите на мюфтийството да си върне имотите целят да провокират етническо напрежение.

В Кюстендил също имаше протест.

„По майчина линия имам корени от Кюстендил и когато прочетох днес, никой не ме е призовавал. Всички медии съобщиха, нормално е да дойда, защото от детството си знам какво представлява тази джамия в Кюстендил. Тя е паметник на културата от десетилетия”, обясни Зорница Илиева.

„В Кюстендилския регион има 11 души, които са се определили като мюсюлмани, вие искате да вземете две джамии, които са музеи, символ на толерантност“, твърди кметът на Кюстендил Петър Паунов.

#Дупница #Съдебната палата #протест #джамия #Кюстендил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници