Холандия няма да се извинява за сайта на Вилдерс

Холандия няма да се извинява за сайта на Вилдерс
Партията на свободата на Герт Вилдерс създаде миналия месец специален сайт, на който събира оплаквания на холандци за вреди, понесени заради работници имигранти от Централна и Източна Европа. Снимка: Хедлайнс
A A+ A++ A

Холандското правителство потвърди своята позиция за антиимигрантския сайт на крайнодясната Партия на свободата, че няма да се извини от негово име на засегнатите националности, заяви министърът за имиграцията и по въпросите на бежанците Герд Лерс.

При посещение в Полша Лерс отказа да осъди сайта, като в същото време подчерта, че холандските власти не го подкрепят по никакъв начин, предаде АФП, цитирана от Дарик.

„Моето правителство не е отговорно за инициативите на парламентарно представени партии. Живеем в парламентарна демокрация и всеки е свободен да изразява това, което иска“, обобщи той пред полски журналисти.

Лерс допълни, че не е в компетенциите на холандското правителство да прави забележки или да се извинява за сайта на Партията на свободата.

Крайнодясната формация – създател на скандалния уеб сайт, подкрепя десноцентристкия кабинет в Холандия, който без нея няма мнозинство в долната камара на парламента.

Партията на свободата на Герт Вилдерс създаде миналия месец специален сайт, на който събира оплаквания на холандци за вреди, понесени заради работници имигранти от Централна и Източна Европа.

Тази инициатива предизвика гнева на Полша и още девет източноевропейски страни – членки на ЕС, включително България, които определиха сайта като дискриминационен, отбелязва БТА.

Полският премиер Доналд Туск коментира в Брюксел, че засега сайтът не представлява проблем за поляците, живеещи в Холандия, но е проблем за репутацията на Холандия в Европа.

#Полша #Холандия #Герт Вилдерс #Партията на свободата #Централна и Източна Европа #ЕС #България #Доналд Туск #премиер #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »