Миков: Най-коментираната дата за изборите е 28 септември

Миков: Най-коментираната дата за изборите е 28 септември
"Ние искаме избори час по-скоро, но никой друг, включително и ГЕРБ, не искат бързи избори", заяви председателят на НС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"28 септември е най-коментираната дата за изборите, но в правомощията на президента е той да насрочи датата", заяви в ефира на БНТ Михаил Миков, председател на Народното събрание.

Водят се разговори с представители на различни партии в НС за провеждането на предсрочни парламентарни избори, но те не са официални.

"Ние искаме избори час по-скоро, но никой друг, включително и ГЕРБ, не искат бързи избори", заяви председателят на НС.

По думите му има няколко подробности, които са свързани със сигурността на страната и които трябва задължително да се вземат предвид – на първо място това е бюджетната процедура. Второ – споразумението с Европейския съюз. Трето – всички въпроси, които правителство и новоконституиран парламент трябва спешно да решават.

Според Миков именно заради тези факти е нужно да се проведат по-бързо избори и страната да има стабилно правителство и управление.

"Правителството работи в изключително трудна обстановка и е героизъм това, което свърши", каза още Михаил Миков и допълни, че експертността на кабинета е била добра миналата година, но напоследък се е загубила политическата хомогенност.

По-рано Миков обяви пред БНР, че проектът "Южен поток" не може да бъде спрян от изказването на премиера, а решение за това не е вземано.

"Доколкото знам, "Южен поток" е съвместно дружество с по 50% на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между  БЕХ и "Газпром", и ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорене", заяви той.

Миков обяви, че не вижда как може в правова държава да бъде спрян такъв проект с някакво изявление.

"В крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони, защото иначе всяка частна компания в България, каквато е и "Южен поток", дейността й винаги може да бъде спряна по субективни причини", коментира той.

"Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят подробно с тези въпроси, които поставят в писмото си", обясни Миков.

#Михаил Миков #дата #избори #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"