Русия не вижда напредък за решаване на кризата в Украйна

Русия не вижда напредък за решаване на кризата в Украйна
Лавров съобщи, че Русия ще внесе проект за резолюция в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна с призив да бъде изпълнена „пътната карта“ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че страната му не вижда напредък в разрешаването на кризата в Украйна.

Няма никакъв напредък в усилията да бъдат прекратени насилието и военните операции. Това буди тревога. Докладите, че украинските въоръжени сили използват запалителни бомби и други забранени оръжия, са причина за силна загриженост. Тези доклади трябва да бъдат проверени колкото се може по-скоро“, посочи Лавров.

Той съобщи, че Русия ще внесе проект за резолюция в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна с призив да бъде изпълнена „пътната карта“ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„Инструктирали сме посланика ни в Ню Йорк Виталий Чуркин да представи пред Съвета за сигурност проекта за резолюция относно ситуацията в Украйна, тъй като се увеличава тревогата ни от пълната липса на напредък в усилията за прекратяване на насилието и бойните действия“, каза още Сергей Лавров.

Министърът отбеляза, че фокусът в резолюцията е върху нуждата да бъде гарантирано, че Украйна ще започне да изпълнява „пътната карта“, изготвена след споразумението в Женева от 17 април.

Според нашите наблюдения има опити да се избегне балансираният и справедлив характер на тези принципи, които са заложени в „пътната карта“, и да се наложат някакви едностранчиви планове, които не отчитат интересите на Югоизточна Украйна“, заяви руският външен министър.

#Сергей Лавров #Русия #Украйна #криза #резолюция #ООН #Организация за сигурност и сътрудничество в Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"