Започва голямото преброяване на щъркелите. Включете се!

Започва голямото преброяване на щъркелите. Включете се!
A A+ A++ A

На 15 юни започва Седмото международно преброяване на белите щъркели. То се прави веднъж на всеки 10 години в цяла Европа. У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а в световен мащаб – от NABU (BirdLife Германия).

Това е една от най-големите природозащитни кампании в света, включваща хиляди доброволци и експерти. При нея се брои цялата световна популация на този емблематичен и обичан от хората вид птица.

Защо броим щъркелите?

Тъй като те са индикатор за качеството на средата, в която живеем. Там, където има щъркели, има и повече чисти води, стари дървета и земеделие с по-малко пестициди.

Първото преброяване на белия щъркел е през 1934 г., а България се включва  през  70-те години на миналия век.

Преброяването продължава две поредни лета. През 2014/2015 г. ще бъдат обходени хиляди населени места и ще бъде описано всяко щъркелово гнездо – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото – върху дърво, комин, църква, електрически стълб.

За първи път  хората също ще могат да се включат в кампанията

и да участват в „правенето на наука“ по метода „Гражданско участие в научни изследвания“.

БДЗП приканва всички желаещи да станат част от голямата природозащитна инициатива. Тъй като щъркелът е познат и любим вид и може лесно да бъде наблюдаван и разпознат, в голямото преброяване могат да се включат деца, семейства, цели класове, екоклубове, пенсионерски клубове и др.

След като посетите избрано едно или няколко щъркелови гнезда, трябва след 20 юни да влезете в специалната онлайн платформа www.sturkel.bg и да попълните електронен формуляр.

При предишното броене - през 2004/2005 г., бяха  обходени

253 града и над 5000 села

или общо 38 000 километра.

Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома и селото, където гнезди.

Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека.

#щъркел #щъркели #преброяване #птици #БДЗП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"