Залезът на турските сериали?

Залезът на турските сериали?
A A+ A++ A

Националният телевизионен ефир поднесе новината, че българска продукция е с по-висок рейтинг от турски сериал, и то в най-гледаното време (от 20:00 до 23:00 ч.).

Победата е за поредния епизод от втория сезон на предаването „Съдби на кръстопът“ (Нова ТВ) срещу премиерата на новия сериал „Една любовна история“ (Би Ти Ви).

Доколко това трябва да е повод за гордост и не е ли време, четвърт век след началото на т.нар. преход, ние, българите, да започнем да се държим като добрите европейци по на запад и не е ли време да започнем правим първите си опити за налагане на добър вкус и истинска ценностна система?

Не е ли време това да започне именно от най-големите – националните медии, които все още имат обществено влияние и привилегията да формират вкуса на всички ни.
 
И защо продължаваме да тръбим, че нещо е българско, когато концепцията, идеята и параметрите му не са. Тази линия започна още през 90-те години на миналия век, когато българската култура – театър, кино, музика, литература, започна да бъде изтиквана бавно в ъгъла, и уж ненадейно, се появи чалгата.

Тогава пак се намериха философи, които обясниха, че това е много добър заместител на сръбската, турската и гръцката музика, която дотогава си имаше своите фенове, но редом с феновете на българската музика, създадена от български автори.

Е, българското отиде на кино, за да се появи другото българско, в кавички, дето  само българският език му остана, и то какъв език...

За щастие, в последните години има някакъв, макар и лек, ренесанс, но за нещастие, онези все още най-значими и мощни двигатели на вкуса – националните телевизии, продължават да робуват на готовия внос, който подлежи единствено на адаптация. Още по-жалкото е, че в тази адаптация са замесени умовете на много хора, които, вместо да бъдат впрегнати в създаването на нещо ново, се борят с опитомяване на чуждото.

„Съдби на кръстопът“ е по лиценз на германска компания Filmpool и за първи път е излъчен по RTL. Освен това един епизод от него излиза около 10 пъти по-евтино, отколкото заснемането на серия от родните драми, т.е. около 4000-6000 лв. (информацията е на „Труд“).

Репортажното риалити се върти в ефира на медия, която роди наготово за аудиторията си турските сериали, а след това идеята й беше подета от друга медия, която превърна турското едва ли не в своя запазена марка.

А целият абсурд е, че всъщност „Съдби на кръстопът“ сюжетно е някакъв побългарен и зле финансиран вариант на турски сериал.

Разбира се, бюджетите, които комшиите от двете страни на Босфора наливат в сериалите си, са космически за нашите мащаби. И отделно  от това, стратегически се подпомагат от държавата като вид реклама и пример за отвореността на Турция към Европа и света.

Време е!  Да започнем да мислим като тях, но с изцяло българския си потенциал.  Може би само тогава ще има истински експорт на българска култура и евентуално ще започнем да говорим за залеза на турските сериали.

#телевизия #турски сериали #bTV #Би Ти Ви #Нова ТВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »