Успех, Софи!

Успех, Софи!
A A+ A++ A

Конкурсът Евровизия никога не е бил свещена крава, дори в България. Но тази година той се превърна в крастав бик, който всеки иска да промуши смъртоносно с острието на жлъчния си език.

Победата на Софи Маринова на българския финал на Евровизия отприщи безпрецедентна канонада от вулгарни ругатни и расистки коментари в интернет форумите. Фаталистите с нескрито самодоволство обявиха, че, видите ли, краят на България вече наистина бил дошъл.

За какво е цялата тази истерия?

„Софи е от ромски произход. Унизително е България да бъде представлявана от роми!“, палят се анонимните онлайн коментатори.

И защо? Така поне чуждестранните журналисти ще имат добър повод да седнат и да напишат интересна статия за България - страна, новините от която рядко ускоряват пулса им. Почти правило е чуждестранните ни колеги да избират екзотични за западната аудитория теми като ромски сватби, танцуващи мечки и дългокраки любовници на престъпни босове. А освен това Софи е доказателство за етническа толерантност.

„Софи е чалга певица. Унизително е България да бъде представлявана от чалга певица!“

И защо? Песента – етно-техно-диско-миш-маш – почти не носи следи от чалга стигмата. Освен това българският попфолк отдавна направи фурор в чужбина и вече се е превърнал в стереотип за България, за съжаление негативен, но това е друга тема.

Софи има невероятен глас, позитивно излъчване и много естествено поведение – това са нещата, които си струва да обсъждаме.

Що се отнася до стожерите на естетиката, нека се надяваме, че те най-накрая са научили урока си: когато дойде време за Евровизия, просто трябва да изключат телевизора и да поразсъждават за живота на чаша уиски.

А всички останали можем да се насладим – а защо не и да се поучим – от чувството за хумор на Софи.

„Инструктирала съм голямото си семейство да грабват мобилните телефони и да гласуват за мен“, каза шеговито тя преди финалите.

Като се замисли човек, Софи има много, макар и далечни роднини в цяла Европа, на които да разчита по време на конкурса в Баку, нали?

Успех, Софи!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници