При избори сега: Пет партии в НС

При избори сега: Пет партии в НС
Пет партии влизат в парламента, ако изборите са днес.
A A+ A++ A

Според последните данни на Галъп интернешънъл 47 процента от запитаните искат оставката на кабинета „Орешарски"(“, 32 процента го подкрепят.

Има доста въпросителни, преди да пуснем следващите бюлетини, като например лансираната идея за задължително гласуване.

Според данните на Лабораторията за публична политика към Нов български университет най-малко 6 партии ще влязат в 43-тия парламент при избори сега, ако гласуват 4 милиона избиратели. Партия ГЕРБ би спечелила 22-24% подкрепа, допълва бТВ. Втори са БСП с 15-17% Третото място е за ДПС, които ще получат между 14 и 16 процента. Нов участник в пленарния живот ще бъде партия „България без цензура“. Участие имат и реформаторите.

При оставка на кабинета „Орешарски“ президентът предлага на ГЕРБ, БСП и трета партия да съставят правителство. За началото на тази процедура няма срок.

Ако всички откажат, идва служебно правителство. До два месеца след това се провеждат и избори.

Според социолозите българите искат предсрочни избори. Вотът може да се проведе дори през август. „Идеята, че има месеци в годината, в които не трябва да се правят избори, е нездравословна“, категоричен е социологът Кънчо Стойчев.

Централната избирателна комисия обаче се нуждае от време, за да отпечата бюлетините, да проведе разяснителна кампания и да намери администрация за секционните комисии в цялата страна.

Всички страни, от които зависи провеждането на изборите, все пак са на мнение, че те трябва да се случат бързо, но не по-рано от септември, за да се подготвят добре и да не се стигне после до касирането им.

#Парламент #предсрочни избори #Кънчо Стойчев #ГЕРБ #БСП #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници