Задлъжняваме до септември?

Задлъжняваме до септември?
Държавен дълг за близо 700 млн. лв. ще пусне Министерството на финансите на вътрешния пазар през следващите четири месеца. Снимка: yvision.kz
A A+ A++ A

Държавен дълг за близо 700 млн. лв. ще пусне Министерството на финансите на вътрешния пазар през следващите четири месеца. Парламентът вече одобри емитирането на облигации на международните капиталови пазари в размер до 1.493 млрд. евро.

Оказва се, че до септември ще бъдат пуснати държавни ценни книжа за общо 3.7 млрд. лв. Основната част от средствата от облигациите, които съвсем скоро ще бъдат пуснати на международните пазари, ще бъдат за плащане на стар дълг, чийто падеж е през януари 2015 г. Тогава бюджетът трябва да плати 824.5 млн. евро по емитирани облигации.

С останалите средства, набрани от новите емисии, ще бъде покрит планираният бюджетен дефицит за 2014 г. в размер на 1.472 млрд. лв. и ще бъдат изплащани стари дългове с падеж през настоящата година.

През юни Министерството на финансите планира да пусне на вътрешния пазар облигации за 100 млн. лв.

През юли на вътрешния пазар ще бъдат пуснати облигации с падеж през 2024 г. за 50 млн. лв. и книжа с падеж през 2021 г. за 30 млн. евро.

През август и септември ще бъдат пласирани облигации за общо 500 млн. лв.

#облигации #септември #Книжа #финанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"