Продължава унищожаването на Калиакра

Продължава унищожаването на Калиакра
Европейската комисия съди България заради неспазване на европейското природозащитно законодателство по случая „Калиакра”.
A A+ A++ A

Въпреки че Европейският съд регистрира дело на 8 май, с което Европейската комисия съди България заради неспазване на европейското природозащитно законодателство по случая „Калиакра”, в интернет продължават да се появяват реклами за продажба на земи за застрояване в тази уж защитена зона от Натура 2000, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

От организацията алармират, че не спира и разораването на уникални степни местообитания на Калиакра, които не са били обработвани никога, за да се усвояват европейски субсидии.

„Ако всички 360 проекта бъдат реализирани, повече от 30% от територията на защитената зона ще бъде загубена като място на обитаване на много застрашени и редки видове птици, както гнездящи, така и мигриращи и зимуващи. Сред най-засегнатите видове са червеногушата гъска, вечерната ветрушка, дебелоклюната чучулига. Вече има регистрирани случаи на убити редки птици от ветропаркавете в защитената зона – белоглав лешояд, жерав, бухал, розов пеликан. Също така голяма част от строго защитените по европейското законодателство 62С0 Понто-сарматски степи също ще изчезнат безвъзвратно“, твърдят от „За да остане природа в България“.

Основните причини за стартирането на наказателна процедура срещу България бяха изключването на една трета от територията на ОВМ „Калиакра“ от Натура 2000 с решение на Министерски съвет в края на 2007 г. и одобряването на мащабни проекти за ветрогенератори и проекти за застрояване (общо над 360) в ОВМ „Калиакра”. В изключената от Натура 2000 част, попада одобрения за изграждане през 2008 г. ветропарк „Свети Никола”, който впоследствие през 2010 г. бе изграден. На територията на защитената зона „Калиакра” за периода 2008 -2014 г. бяха изградени още 2 ветропарка, а част от одобрените проекти за застрояване бяха реализирани.

#Европейската комисия #Калиакра #местообитания #НАТУРА 2000

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници