България се радва на ядрения мораториум на Северна Корея

България се радва на ядрения мораториум на Северна Корея
A A+ A++ A

България „приветства“ обявения от Северна Корея мораториум над ядрените изпитания, се казва в изявление на външно министерство.

„Ние приветстваме обявения от КНДР мораториум над ядрените изпитания и изстрелването на ракети с голям обсег, както и заявената готовност да бъдат допуснати инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до съоръженията за обогатяване на уран“, се казва в изявление на говорителя на МВнР, оповестено в четвъртък, ден след като севернокорейският режим обяви ядрения мораториум, считан от Запада за ключова стъпка при разрешаване на въпросите около противоречивата й ядрена програма.

„Оценяваме важността на тази първа стъпка като част от усилията за укрепване на мира в региона и се надяваме, че тя ще бъде последвана от конкретни действия и активен диалог с международната общност за постигане на истинска и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров“, се казва още в изявлението.

След като първоначално е сред подписалите Договора за неразпространение на ядреното оръжие, режимът на Северна Корея развива ядрена програма, разработва атомни бомби и напуска Договора, което става причина на негодуванието на Запада.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"