Миньорите ще могат да използват ваучерите за храна до края на юни

Миньорите ще могат да използват ваучерите за храна до края на юни
Това е станало ясно по време на проверката на инспекцията по труда по сигнал на омбудсмана Константин Пенчев. Снимка: fairelections.eu
A A+ A++ A

Работещите във „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД ще могат да изразходват до края на юни натрупаните средства за безплатна храна, които не са успели да оползотворят поради нередовното зареждане на единствения магазин, където могат да ги използват, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Това е станало ясно по време на проверката на инспекцията по труда по сигнал на омбудсмана Константин Пенчев, в който той изразява безпокойството си от нарушаването на трудовите права на работници в предприятието във връзка с излъчени в медиите репортажи.

На проверяващите е предоставен и договор между работодателя и оператор на ваучери за храна за срок от 1 г., по силата на който ваучерите ще могат да се използват в повече търговски обекти.

Средства за храна, макар и в по-малък размер, получават и всички работещи в предприятието според сключен Колективен трудов договор. Но редът за изплащането на тези средства - чрез специални магнитни карти, които могат да се използват само в един магазин, не гарантират редовното получаване на безплатната храна.

Спрямо работодателя са приложени съответните принудителни административни мерки, с които той се задължава да въведе ред, гарантиращ редовното осигуряване на храна. В случая работодателят има възможност включително да възложи доставките на друга фирма или да създаде ред, по който да предоставя на имащите право на безплатна храна левовата равностойност за нея.

Относно изразените в сигнала на омбудсмана Константин Пенчев съмнения, „че работните заплати във „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД не се изплащат регулярно и част от заплатите на работниците се изплащат във вид на купони за храна“, при проверката беше установено, че забавени възнаграждения няма. Освен това ваучерите за храна нямали характер на трудово възнаграждение, нито били вписани в индивидуалните трудови договори.


#миньори #използват #ваучери #храна #юни #договор #работодател #Константин Пенчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »