70 язовира крият риск от наводнения

70 язовира крият риск от наводнения
Част от водоемите трябва да бъдат ремонтирани, други – източени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

70 язовира, предимно общинска собственост, са в предаварийно състояние. Предстои водоемите да бъдат вкарани в регистър, а безопасността им да се контролира от единен национален орган, съобщи зам.-министърът на екологията Атанас Костадинов, цитиран от „Преса“.

Той е председател на междуведомствена работна група, която трябва да обследва състоянието на водоемите и хидротехническите съоръжения и да излезе с предложение до премиера Пламен Орешарски.

Част от водоемите трябва да бъдат ремонтирани, други – източени. Мерките ще бъдат спуснати на областните комисии по бедствия и аварии, които трябва да ги изпълняват.

Новият орган ще бъде създаден на базата на вече съществуваща структура, чиито правомощия ще бъдат разширени. В него ще се поддържа и регистър с всички 2174 язовира в страната. Срещу всеки обект ще бъдат посочени собственикът и операторът, като така ще бъде ясно кой носи отговорността при възникване на някаква авария.

Реформата ще се извърши с промени в Закона за водите, които вече са готови. Надяваме се парламентът да успее да ги приеме, каза Костадинов.

#70 #язовира #риск #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"