Расмусен: Грузия все по-близо до НАТО

Расмусен: Грузия все по-близо до НАТО
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристигна на посещение в Тбилиси в сряда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Грузия е постигнала напредък в посока на присъединяването си към НАТО, декларира в Тбилиси генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

„От срещата на върха на НАТО в Букурещ Грузия се е придвижила много по-близо до НАТО“, заяви още Расмусен, цитиран от РИА „Новости“, като в същото време изтъкна, че кавказката черноморска страна има да свърши още доста работа преди членството в Алианса.

„По-нататъшните реформи ще са „билетът“ на Грузия за членство в НАТО“, каза генералният секретар на организацията.

По време на срещата на върха на НАТО в Букурещ през пролетта на 2008 г. пактът обяви, че вратите му са отворени за Грузия и Украйна.

В същото време обаче се смята, че по време на срещата в Букурещ, на която за членки бяха приети Хърватия и Албания (Македония не бе приета заради гръцкото вето, породено от спора за името й), САЩ се поддаде на натиск от европейските членове на Алианса срещу приемането на Грузия и Украйна заради опасенията на страни като Германия и Франция от реакцията на Русия.

Расмусен пристигна в сряда на двудневна визита в Тбилиси начело на голяма делегация на Организацията на Северноатлантическия договор.

#генерален секретар на НАТО #САЩ #Русия #Грузия #Андерс Фог Расмусен #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"