Половината български деца застрашени от бедност

Половината български деца застрашени от бедност
Бедността обрича децата на бъдещо социално изключване, предупреждава УНИЦЕФ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

44,6% от българските деца са били застрашени от бедност през 2009 г., съобщи представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай по време на форум в Народното събрание.

В инициативата на УНИЦЕФ се включиха представители на парламентарните комисии по труда и социалната политика, по здравеопазването и по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, съобщи БГНЕС. Участниците обсъдиха ролята на парламента за гарантиране правата на децата и подкрепата за уязвимите деца и семейства.

Радочай обясни, че данните са били оповестени едва преди две седмици.

По информация от НСИ децата в България през 2009 г. са били около 1 300 000. 36 хил. деца на възраст от 0 г. до 3 г. нямат достъп до личен лекар. „След кризата у нас нарастват домакинствата с деца, в които нито един техен член не работи“, каза Таня Радочай.

Данните за детска смъртност също будят тревога. Според УНИЦЕФ очевидно има две Българии – една, в която детската смъртност съответства на европейската – под 1% на 1000, но има и области като Сливен, където има 27 случая на 1000 раждания. При анализа се наблюдава сериозен процент на деца, родени с ниско тегло, което говори за недобро здравеопазване при майката и лошо хранене.

Другата тенденция с ръст е ранното забременяване и раждания на жени във възрастовата група 15-19 г. „Нямаме информация за ражданията на майки под 15 г., които са физически и емоционално незрели за това“, уточни Таня Радочай.

В образователния сектор проблемът е достъпът до образователната система, но България се гордее с качеството и законодателството в сферата. Друг проблем е ранното отпадане от училище, което е двойно в сравнение със средното европейско ниво.

Заместник регионалният директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа Кирси Мади призова към вслушване в децата, защото това ще доведе до по-добри решения в техен интерес.

„Има обаче и проблеми, липсва независим орган, който да наблюдава спазването на правата на детето, забелязва се липсата на правосъдие за деца, което да предотврати лошите практики. Напредъкът е видим при децата, настанени в институции първоначално и преминали в приемна грижа“, отбеляза още Кирси Мади.

#УНИЦЕФ #деца #бедност #Таня Радочай #детска смъртност #образование #раждания #родители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »