Влизаме ли отново в рецесия?

Влизаме ли отново в рецесия?
За януари – април 2014 г. износът на България извън ЕС се срива с 18.4% спрямо същия период на 2013 г. Снимка: komunistibg.wordpress.com
A A+ A++ A

За януари – април 2014 г. износът на България извън ЕС се срива с 18.4% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 4,7 млрд. лв. Износът на България продължава да намалява през април, понижавайки се за четвърти пореден месец. През периода януари – април 2014 г. от страната са изнесени стоки общо на стойност 12,9 млрд. лв., което е с 8% по-малко, отколкото през същия период на предходната година, твърди икономистът Румен Гълъбинов.

Според експерта само за април общият износ възлиза на 3,4 млрд. лв. и намалява с 11.6% на годишна база. Данните отразяват спад на търсенето на българската продукция както в Европейския съюз, така и извън него.
В същото време вносът също се свива, което вече видимо показва, че българската икономика отново изпитва сериозни проблеми. За първите 4 месеца на годината вносът се понижава с 0.1%, до 16 млрд. лв.
Само през парил спадът е с 1.4% на годишна база, до 4,3 млрд. лв. Оборотът в търговията на дребно в България намалява през април за първи път от 11 месеца насам. НСИ отчита спад с 0.2% спрямо предходния месец.

Постъпленията от приватизация в бюджета са едва 3,7 млн. или 2.7% от планираното. Липсата на приходи от приватизация сериозно вреди на постъпленията в т.нар. Сребърен фонд. Приватизацията забуксува още в началото на мандата на правителството. То реши да съживи част от фалиралите държавни предприятия с погрешна стратегия за реиндустриализация на икономиката, смята икономистът. Данните на БНБ от своя страна показват, че инвеститорите са разколебани и инвестициите у нас намаляват в сравнение с началото на миналата година.

#Румен Гълъбинов #приватизация #Реиндустриализация #БНБ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"