Руската VTB Capital стъпи на Балканите чрез България

Руската VTB Capital стъпи на Балканите чрез България
Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на VTB Capital plc, Юрий Соловьов, първи заместник-президент и председател на Управителния съвет на VTB Bank, Алексей Яковицки, глобален ръководител на VTB Capital. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

VTB Capital, която представлява инвестиционния бизнес на руската банка ВТБ, стъпи на Балканите чрез стартирането на бизнес дейности в България.

VTB Capital навлиза на българския пазар като част от стратегията за международно развитие на компанията, обявиха от висшия й мениджмънт на пресконференция в София в четвъртък.

Наскоро създадената компания VTB Capital АД ще бъде със седалище в София. За изпълнителен директор е избран Милен Велчев, който докладва директно на Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор за Великобритания и за целия международен отдел на VTB Capital plc.

VTB Capital АД предлага пълен обхват от инвестиционни банкови продукти и услуги на руски и международни клиенти, като фокусът е върху операции на дълговия пазар, пазара на акции и глобалните стокови пазари, инвестиционен мениджмънт и управление на активи, консултации за клиенти в областта на M&A и ECM сделки в Русия и в други страни. VTB Capital оперира в Москва, Лондон, Сингапур, Дубай, Хонконг, София, Ню Йорк, Париж и Виена, а главният офис се намира в Москва.

През следващите няколко години персоналът в новосъздадения офис се очаква да нарасне до около 20 служители.

„Регионът на Централна и Източна Европа е неразделна част от нашата международна стратегия за разширяване. Балканските страни традиционно имат тесни исторически и икономически връзки с Русия и VTB Capital дава идеалната възможност за развитие на тези отношения чрез предоставяне на най-високо ниво на инвестиционни банкови услуги“, каза Алексей Яковицки, глобален изпълнителен директор на VTB Capital, председател на Управителния съвет на VTB Capital холдингови дружества.

„Икономическият климат в Централна и Източна Европа в момента и намаляването на присъствието на инвеститори от ЕС в региона предоставят отлична възможност за VTB Capital да навлезе на местните пазари“, заяви Атанас Бостанджиев, главен изпълнителен директор, Великобритания и Международен отдел на VTB Capital plc.

VTB Capital, инвестиционният бизнес на VTB Group, е един от трите стратегически клона на VTB Group наред с корпоративния бизнес и търговията на дребно.

От основаването си през 2008 г. VTB Capital е участвала в повече от 235 ECM и DCM сделки, които бяха решаващи за привличането на над 96,3 милиарда щатски долара инвестиции в Русия и Общността на независимите държави (ОНД).

VTB Capital заема силни позиции на дълговия пазар и на пазара с дялов капитал в Русия и ОНД според класацията на Dealogic и Bloomberg за 2011 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »